Helsingin Juhlamusiikkipalvelu

John Storgårds

kapellimestari, viulisti

John Storgårds aloitti muusikon uransa viulistina, ja toimi konserttimestarina monissa orkestereissa ennen valmistumistaan kapellimestariksi Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalta. Viulistin ura jatkuu yhä kapellimestarin töiden rinnalla sekä solistitehtävien että kamarimusiikin merkeissä monien maailmanluokan taiteilijoiden ja kokoonpanojen kanssa.

Storgårdsilla on useita vakituisia kapellimestarikiinnityksiä Suomessa ja ulkomailla. Näistä tuoreimmat ovat kiinnitys Turun kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi 2024 sekä BBC Philharmonic Orchestran ylikapellimestariksi 2023 Storgårdsin toimittua viimemainitun orkesterin päävierailijana 10 vuoden ajan. Lapin kamariorkesterin taiteellisena johtajana Storgårds on toiminut jo vuodesta 1996 lähtien. Vuonna 2015 alkanut pesti Ottawan National Arts Centre Orchestran päävierailijana jatkuu myös yhä.

Vuosina 1992–96 Storgårds johti Ylioppilaskunnan Soittajia, mikä oli hänen ensimmäinen vakituinen kapellimestarin tehtävänsä. Vuosina 2003–2008 hän oli Helsingin kaupunginorkesterin päävierailija, ja syksystä 2008 vuoden 2015 loppuun hän toimi orkesterin 12. ylikapellimestarina. Muita vakituisia kapellimestarikiinnityksiä hänellä on ollut Oulussa, Tapiolassa, Tampereella ja Münchenissa (Münchener Kammerorchester).

Vierailevana kapellimestarina Storgårds johtaa säännöllisesti monia maailman huippuorkestereita, esimerkiksi Berliinin, Münchenin ja New Yorkin filharmonikkoja, Bambergin sinfonikkoja sekä Saint Louisin, Chicagon ja Bostonin sinfoniaorkestereita. Kausilla 2023–25 hänet nähdään muun muassa Dallasin, Chicagon, Bostonin ja Montrealin sinfoniaorkestereiden sekä Tokion Metropolitan-orkesterin, Stuttgartin radio-orkesterin, Tukholman filharmonikkojen ja Wienin Tonkünstler-orkesterin johtajana.

Viulistin urallaan Storgårds on esiintynyt monien maailman huippuorkestereiden solistina, mainittakoon Oslon filharmonikot, Frankfurtin ja Kölnin radio-orkesterit, Deutsche Kammerphilharmonie, BBC Philharmonic Orchestra, Torinon RAI-orkesteri ja lähes kaikki Suomen orkesterit. Hänen laajaan konserttolevytysten sarjaansa kuuluu muun muassa Schumannin, Erkki Melartinin, Pehr Henrik Nordgrenin, Kaija Saariahon ja Peteris Vasksin viulukonserttojen levytykset. Kamarimusiikkia Storgårds soittaa ahkerasti muun muassa Avanti!n, NACOn ja Lapin kamariorkesterin kanssa, ja hän on säännöllinen vieras Aspenin, Santa Fen, Rolandseckin, Affinisin ja Kuhmon festivaaleilla. Osana kamarimusiikillista aktiviteettiaan Storgårds toimi Korsholman musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 2004–2006, sekä LuostoClassicin taiteellisena johtajana 2003–2013.

Monet säveltäjät ovat omistaneet John Storgårdsille teoksiaan. Heistä mainittakoon Kimmo Hakola (Viulukonsertto ja kaksi sooloviuluteosta), Pehr Henrik Nordgren (Viulukonsertto nro 4), Sunleif Rasmussen (Viulukonsertto), Bent Sørensen (Serenissima), Peteris Vasks (3. sinfonia) ja Per Nørgård (8. sinfonia). Kantaesityksiä sekä viulistina että kapellimestarina Storgårdsille onkin kertynyt uran varrella jo satoja. Ainutlaatuisena ensiesityksenä mainittakoon Jean Sibeliuksen 1929 julkaisukieltoon asettama Sarja viululle ja jousiorkesterille op.117, joka sai kantaesityksensä Storgårdsin solisteeraamana Lahdessa 1990.

Kapellimestari Storgårdsin discografia on laaja, sisältäen paitsi keskeistä orkesterikirjallisuutta monien eri orkestereiden kanssa, myös suuren määrän harvemmin esillä olevia teoksia. Esimerkkeinä mainittakoon kriitikoiden ylistämät Sibeliuksen ja Nielsenin sinfonioiden kokonaislevytykset sekä tuore Weinberg-levy BBC:n filharmonikkojen kanssa, Helsingin kaupunginorkesterin kanssa tehdyt Madetoja- ja Korngold-levyt, sekä Mahlerin 10. sinfonia ja Outi Tarkiainen -levy Lapin kamariorkesterin kanssa.

John Storgårdsin viulunsoiton opettajina ovat olleet mm. Esther Raitio, Jouko Ignatius ja tärkeimpänä kaikista Chaim Taub, legendaarinen pedagogi ja Israelin filharmonikkojen konserttimestari, jonka johdolla hän opiskeli useita periodeja 80- ja 90-luvuilla. Ensikonserttinsa viulistina Storgårds piti Helsingissä 1988. Storgårdsin saamista lukuisista tunnustuksista mainittakoon Säveltaiteen Valtionpalkinto 2002 ja Pro Finlandia -mitali 2012.

John Storgårds Twitterissä: @johnstorgards

www.johnstorgards.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.