• Suomeksi
  • In English
Helsingin Juhlamusiikkipalvelu logo

John Storgårds

kapellimestari
viulisti

John Storgårds (s.1963) on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja ulkomailla orkesterinjohtoa, sävellystä ja viulunsoittoa. Viulunsoiton opettajina hänellä ovat olleet mm. Esther Raitio, Jouko Ignatius ja Chaim Taub. Sibelius-Akatemian kapellimestaridiplomin Storgårds suoritti keväällä 1997 erinomaisin arvosanoin.

Storgårds aloitti muusikon uransa viulistina. Hän toimi konserttimestarina monessa orkesterissa, joista mainittakoon Helsingin Kamarijouset, Avanti! kamariorkesteri, Wegelius kammarorkester ja Ruotsin radion sinfoniaorkesteri.

Vuosina 1992-96 Storgårds johti Ylioppilaskunnan Soittajia, mikä oli hänen ensimmäinen vakituinen kapellimestarikiinnityksensä. Tätä seurasi edelleen jatkuva kiinnitys Lapin kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi vuonna 1996. Vuosina 2003-2008 hän oli Helsingin kaupunginorkesterin päävierailija, ja syksystä 2008 vuoden 2015 loppuun hän toimi orkesterin 12. ylikapellimestarina. Myös Avanti! kamariorkesteria hän johtaa edelleen usein. Vakituisia ulkomaisia kiinnityksiä Storgårdsilla on tammikuussa 2012 alkanut kiinnitys BBC Philharmonic Orchestran päävierailijaksi, nykyisin Chief Guest Conductor, ja syksystä 2015 alkaen päävierailijan kiinnitys Ottawassa National Arts Center Orchestrassa. Storgårds työskentelee säännöllisesti myös Münchenin kamariorkesterin kanssa orkesterin Taiteellisena partnerina, mikä pitää sisällään sekä kapellimestarin että solistin tehtäviä. Vakituisesti Storgårds on johtanut myös Oulun kaupunginorkesteria 1997-2000, Tapiola Sinfoniettaa 2001-2003 ja ylikapellimestarina Tampere Filharmoniaa 2006-2009.

Storgårdsin viime kausien mielenkiintoisia tapahtumia ovat olleet muun muassa loistavan vastaanoton saanut debyytti New Yorkin filharmonikkojen johtajana, debyytti Leipzigin Gewandhausorchestran kanssa, laaja kiertue Japanissa Tokion maineikkaan NHK-sinfoniaorkesterin kanssa sekä monet konsertit muun muassa St. Louisin ja Toronton sinfoniaorkestereiden  sekä Scottish Chamber Orchestran kanssa, unohtamatta tietenkään Lontoon Promsia, jonka vakioesiintyjiin BBC:n filharmonikkojen kanssa Storgårds nykyisin kuuluu.  Kaudella 2017-18 Storgårds debytoi myös Chicagon ja Minnesotan orkestereiden sekä London Philharmonic Orchestran, Staatskapelle Dresdenin ja Itävallan radio-orkesterin kapellimestarina. Storgårds oli myös vahvasti mukana ideoimassa Ottawan Suomen 100-vuotis- ja Kanadan 150-vuotisjuhliin liittyvää Ideas of North -konserttisarjaa sekä tämän kevään Nordic Spring -sarjaa Montrealissa.

Myös oopperakapellimestarina Storgårds on toiminut Kansallisoopperan monissa produktioissa, tuoreimpana Fagerlundin Höstsonaten, jonka maailman kantaesitys syksyllä 2017 sai myös laajaa kansainvälistä huomiota, sekä Savonlinnan oopperajuhlilla muun muassa Mozartin Don Giovannissa 2016.

Storgårds esiintyy ja levyttää myös viulistina ahkerasti. Tärkeimmistä levytyksistä mainittakoon Schumannin, Melartinin, Nordgrenin, Saariahon ja Vasksin (Cannes Classical Vuoden levy –pääpalkinto 2004) viulukonsertot. Myös kamarimusiikkia hän soittaa hyvin mielellään, kesällä 2017 muun muassa Avanti!n Suvisoitossa ja Santa Fen kamarimusiikkijuhlilla USA:ssa, ja aikataulujen salliessa omien orkestereidensa kanssa.

Storgårdsin orkesterilevytysten luettelo on mittava sisältäen lukuisia kehuttuja ja palkittuja CD-levyjä muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin, Lapin kamariorkesterin, BBC filharmonikkojen, Oslon filharmonikkojen ja Göteborgin sinfonikkojen kanssa, sisältäen muun muassa Sibeliuksen ja Nielsenin sinfonioiden kokonaislevytykset. 

Storgårdsin monipuolisuudesta muusikkona ja kapellimestarina kertovat myös hänelle myönnetyt lukuisat julkiset tunnustukset, joista mainittakoon Säveltaiteen Valtionpalkinto 2002, Svenska Kulturfondenin Kulttuuripalkinto 2011 ja Pro Finlandia –mitali 2012.

www.johnstorgards.com


Helsingin Juhlamusiikkipalvelu Oy
Kattilarinne 8
02330 ESPOO

puh. 09 - 262 8109
fax 09 - 262 8113
jmp@jmpmusic.fi

© Helsingin Juhlamusiikkipalvelu Oy

Siteseq - Kotisivut yritykselle